söndag 30 maj 2010

Vuxenmobbning på svenska arbetsplatser är ett lagbrott

Efter att ha läst Maciej Zarembas artikel i DN idag kan jag inte annat än att bli mycket ledsen. Artikeln handlar om vuxenmobbning på svenska arbetsplatser. Berättelsen är gripande och handlar om en man som har blivit utsatt. Det får inte hända på våra arbetsplatser. Enligt AFS 1993:17 utgör mobbning (kränkande särbehandling) ett brott mot arbetsmiljölagen.

Hur har företag råd att bryta ner människor? Hur har företag råd att tillsätta chefer som inte kan sitt jobb eller har någon insikt om arbetsmiljölagen? Det är helt obegripligt för mig. Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb.

4 kommentarer:

  1. Efter några dagar och flera artiklar i DN har ingen kommenterat ...
    "Är det ok med shorts på jobbet?" verkar engagera betydligt mer.
    Kanske symptomatiskt för fackförennigsrörelsen i Sverge.

    SvaraRadera
  2. Unionen väljer ofta att i hemliga överläggningar komma överens med arbetsgivaren samtidigt som man lovar sin medlem att man är skicklig på att lösa den här typen av problem. Det är klart att det är lätt att lösa problem om man bara tar hänsyn till den ena parten.
    UNIONEN bär en stor skuld till att mobbing är utbredd på svenska arbetsplatser.

    SvaraRadera
  3. Den som mobbas får alltid betala med sin hälsa, bli av med vänner och familj, ja mycket ofta även livet.
    I dagens situation är det klokaste att sluta på arbetsplatsen även om man får betala med arbetslöshet. Alternativet att stanna kostar nästan alltid mer för den utsatta.

    Mobbing måste alltid betraktas som provokation till uppsägning!
    Den mobbade måste ha rätt att säga upp sig!

    SvaraRadera
  4. Att Unionen som är ett av Sveriges största medlemsförbund kan stå på arbetsgivarens sida och inte sina egna medlemmars sida är sjukt. Vad är facket till för? Varför betalar vi medlemsavgift?

    Nej, gå ur facket och var med i endast arbetslöshetskassan, där kan du iallafall få lite ersättning när du blir utmobbad från din arbetsplats.

    Märkligt att facket går arbetsgivarens ärenden då arbetsgivaren har eget fackförbund, alltså dubbelt upp. Den enskilde individen står helt utan trots att han/hon betalar in den fackliga avgiften.

    SvaraRadera