fredag 21 maj 2010

Drömarbetsplatsen – finns den?



Har vi inte alla en bild om hur drömarbetsplatsen ser ut? Där allting bara fungerar och trivseln är hög. Men vad är det som gör att det fungerar?

Jag tror att vissa beståndsdelar måste finnas på drömarbetsplatsen. Det är viktigt att det finns ett kreativt klimat. Nätverk och andra samarbetsformer kan bidra till en öppenhet och möten över gränser som i sin tur kan stimulera kreativitet. Frihet att kunna utföra sitt arbete varsomhelst och närsomhelst kombineras med klara riktlinjer för arbetstid och kontroll över sin egen arbetsbelastning. Bristen på gränser för arbetet, både i tid och rum, kräver särskilt fokus på feedback och stöd från chefen.

Medarbetarna har frihet att utforma och planera sitt eget arbete. Parallellt med detta ger arbetsgivaren medarbetarna stora befogenheter att påverka beslut rörande den egna arbetssituationen och ökad kontroll över arbetsuppgifterna. Medarbetarna får stöd från företaget att känna trygghet i förändring. Det sker i form av möjligheter till kontinuerligt lärande och kompetensutveckling. Det gör att medarbetarna trivs på jobbet och är flexibla och kunniga, vilket skapar företag som utvecklas och växer.

Hur ser din arbetsplats ut? Jobbar du på en drömarbetsplats?


I en serie videoklipp ger Hans Björkman, förbundsekonom på Unionen och ansvarig för förbundets innovationspolitik, dig tips på om hur du och din arbetsplats kan bli mer kreativa.
Exempel på bra innovation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar