onsdag 31 mars 2010

Arbetsplatsnomader – är det framtidens tjänstemän?


Möjligheten att kunna jobba var som helst och när som helst har ökat rejält de sista tio åren. Med en bärbar dator, mobiltelefon och flextid går det lättare att göra jobbet på andra ställen. Några tar med jobbet hem. Men alltfler väljer att jobba på andra platser än på jobbet och i hemmet. Kaféer och andra offentliga miljöer håller på att bli våra arbetsplatser.

Håller vi på att bli arbetsplatsnomader? Det vill säga vandra runt som nomader till olika platser där vi slår oss ner och jobbar. Är det traditionella kontoret snart ett minne blott?

fredag 26 mars 2010

Var finns visionerna?

Finanskrisen och lågkonjunkturen har påverkat många företag och tusentals människor har blivit av med sina jobb. Finanskrisen har snabbt utvecklats till en sysselsättningskris. Många företag har haft det kämpigt det sista året. Därför är det mycket förvånande att företagen inte tagit större hänsyn till utvecklingen när det gäller deras utdelningar. Vår granskning visar att aktieägarna även i år kan räkna med aktieutdelningar på mångmiljardbelopp.

Finns det inte bättre sätt att använda vinsterna i dessa tider än att dela ut dem till aktieägarna? Var finns långsiktigheten och viljan att utveckla verksamheten för att skapa lönsamma företag och jobb i framtiden?

Jag tror att de företag som i nuläget har modet och visionerna att göra investeringar i sin personal och i forskning och utveckling är de som kommer stå som vinnare i längden. Det är där jobben kommer att skapas.

Läs gärna debatten på Sourze.

söndag 21 mars 2010

En liten undersökning där jag önskar att jag har räknat fel

Jag brukar roa mig med att se hur många kvinnor det finns på bilderna i Dagens Industri, Nordens största affärstidning. Det är inte så många. Efter en veckas semester tar jag tag i tidningshögen och får ett infall att faktiskt räkna alla kvinnor på bilderna i tidningen under en hel vecka, det vill säga under perioden 15/3 - 20/3. Jag bestämmer mig för att inte ta med köpt media, det vill säga reklam där det faktiskt förekommer en del kvinnor, inte heller reportrarna får vara med i min undersökning. Dessutom anser jag att bilden måste hänga ihop med texten för att räknas.

Av totalt 327 personer var 61 stycken kvinnor, det vill säga 19 procent. Att män får mer utrymme än kvinnor i media kan bero på att det finns fler män på ledande positioner. Männens dominans kan leda till att fler identifierar män som ledande personer som gör uttalanden och debatterar i frågor. Det kan på sikt leda till att män har lättare att få ledande positioner. Sedan rullar det på...

Snälla kan inte någon kontrollräkna? Jag önskar så att jag har fel.

fredag 12 mars 2010

Är det semester med jobbmobilen påslagen?


I dessa vintersporttider är det många som tar semester en vecka eller några dagar. Jag ska till alperna en vecka. Semester är till för att vara ledig från jobbet. Men blir det semester med mobiltelefonen ringande och när du måste kolla dina mail varje kväll? Är du inte snarare stand-by då och kan du koppla av jobbet? Närmare en tredjedel av tjänstemännen har mobiltelefonen påslagen mer eller mindre hela tiden vid semester och ledighet. Under semestern behöver du inte vara anträffbar eller tillgänglig på något sätt. Det tänker inte jag vara. Vi ses om en vecka!

onsdag 10 mars 2010

Många Anders och Johan - mindre Maria och Anna bland börsbolagens vd:ar

Jag undrar när Maria, Anna eller Emma tar täten bland vd:ar i börsbolag?

Veckans Affärer gör årligen ett Anders-index, det vill säga de undersöker de vanligaste förnamnen bland vd:ar i börsbolag. Undersökning visar att det är 13 namn som delar på 118 av börsens 254 vd-platser. Det är alltså vanligare bland börs-vd:ar att heta Anders och Johan än att vara kvinna och vd.

Så Maria, Anna och Emma har långt kvar eller får de helt enkelt byta namn.

söndag 7 mars 2010

Ingen guldmedalj för jämställdhet

Sverige brukar komma högt upp i världens jämställdhetstävling. Men det svenska arbetslivet får ingen guldmedalj från mig i alla fall.

Nästan var tredje kvinna har vid en anställningsintervju fått frågan om hon tänker skaffa barn. För att ha chans att få det nya jobbet känner sig en del kvinnor tvingade att lova att inte få barn den närmaste tiden. Det är inte lika många män som får frågan om han tänker skaffa barn. Under föräldraledigheten är det inte ovanligt med utebliven löneökning, förändrade arbetsuppgifter, omplacering, utebliven kompetensutveckling, provanställning som inte har övergått i tillsvidareanställning samt en negativ attityd från arbetsgivaren. Detta drabbar kvinnor i större utstäckning än män. Är det rättvist?

Jag tror på ett arbetsliv för alla, ett aktivt arbete med förändrade attityder och fler kvinnor på ledande positioner. Då kanske Sverige hade kunnat komma lite närmare guld i världens jämställdhetstävling.

Läs mer i Ett barntillåtet arbetsliv och Chefskap och föräldraskap.

onsdag 3 mars 2010

Andra chansen – bara för melodifestivalen?

I helgen är det dags för andra chansen i årets melodifestival. Det vill säga några låtar får en andra chans att ta sig till final i Globen. Melodifestivalen verkar vara schystare än den andra chans som erbjuds ungdomar att komplettera sina gymnasiebetyg. Över 120 000 individer i åldrarna mellan 20 och 29 år har ingen fullbordad gymnasieutbildning. Därför tycker Unionen att det bör införas en utbildningsgaranti som omfattar studieplatser på komvux eller folkhögskola och goda villkor för studiefinansiering för alla unga vuxna som inte har lyckats uppnå kraven för slutbetyg med grundläggande högskolebehörighet. Då skulle unga få en schyst andra chans.

Läs mer i rapporten Den tredje linjen – om unga på arbetsmarknaden av Jonas Olofsson och Daniel Lind.

måndag 1 mars 2010

Håller vi på att bli lattearbetare?

I en artikel i Sydsvenskan har den framväxande lattekulturen inte bara ändrat våra kaffevanor utan sättet att arbeta. Idag jobbar vi oftare i nya miljöer, där människor ständigt rör sig och där det pågår samtal runt omkring. Till exempel på ett kafé med en latte vid sidan om den bärbara datorn. För lattearbetaren är jobbet fritt både vad gäller arbetstid, arbetsplats och det är inte antalet timmar som räknas utan prestationen i arbetet. Jag tror ändå att det är få förunnat att vara en lattearbetare, många har hårt reglerade arbetstider och arbetsplatser. Men oavsett var du jobbar är det viktigt att komma ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvaret för din arbetssituation. Och frågan är var slutar arbetet och var tar fritiden vid?