söndag 30 maj 2010

Vuxenmobbning på svenska arbetsplatser är ett lagbrott

Efter att ha läst Maciej Zarembas artikel i DN idag kan jag inte annat än att bli mycket ledsen. Artikeln handlar om vuxenmobbning på svenska arbetsplatser. Berättelsen är gripande och handlar om en man som har blivit utsatt. Det får inte hända på våra arbetsplatser. Enligt AFS 1993:17 utgör mobbning (kränkande särbehandling) ett brott mot arbetsmiljölagen.

Hur har företag råd att bryta ner människor? Hur har företag råd att tillsätta chefer som inte kan sitt jobb eller har någon insikt om arbetsmiljölagen? Det är helt obegripligt för mig. Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb.

onsdag 26 maj 2010

Franska företag börjar bli seriösa att hitta kvinnor i bolagsstyrelser

Franska regeringen har på förslag att 40 procent av bolagsstyrelseledamöterna ska vara kvinnor 2016. Idag är siffran 11 procent. Frågan om lagstiftning har debatterats flitligt. Kan det bli så att Frankrike blir det andra landet i världen, efter Norge, som lagstiftar om könskvotering. Enligt The Economist kan det bli verklighet. Mycket spännande tycker jag. Det som är mindre spännande läsning i artikeln är att vissa VD:ar tittar efter en viss typ av kvinnor ”Those who will look decorative”. Det finns VD:ar som har bett att få titta på foton av kandidaterna.

Trots att VD:arnas kriterieurval kan diskuteras är det modigt av Frankrike att trycka på i den här frågan. Borde inte Sverige som tappar placeringar i jämställdhetstävlingen också vara lite modiga?

fredag 21 maj 2010

Drömarbetsplatsen – finns den?



Har vi inte alla en bild om hur drömarbetsplatsen ser ut? Där allting bara fungerar och trivseln är hög. Men vad är det som gör att det fungerar?

Jag tror att vissa beståndsdelar måste finnas på drömarbetsplatsen. Det är viktigt att det finns ett kreativt klimat. Nätverk och andra samarbetsformer kan bidra till en öppenhet och möten över gränser som i sin tur kan stimulera kreativitet. Frihet att kunna utföra sitt arbete varsomhelst och närsomhelst kombineras med klara riktlinjer för arbetstid och kontroll över sin egen arbetsbelastning. Bristen på gränser för arbetet, både i tid och rum, kräver särskilt fokus på feedback och stöd från chefen.

Medarbetarna har frihet att utforma och planera sitt eget arbete. Parallellt med detta ger arbetsgivaren medarbetarna stora befogenheter att påverka beslut rörande den egna arbetssituationen och ökad kontroll över arbetsuppgifterna. Medarbetarna får stöd från företaget att känna trygghet i förändring. Det sker i form av möjligheter till kontinuerligt lärande och kompetensutveckling. Det gör att medarbetarna trivs på jobbet och är flexibla och kunniga, vilket skapar företag som utvecklas och växer.

Hur ser din arbetsplats ut? Jobbar du på en drömarbetsplats?


I en serie videoklipp ger Hans Björkman, förbundsekonom på Unionen och ansvarig för förbundets innovationspolitik, dig tips på om hur du och din arbetsplats kan bli mer kreativa.
Exempel på bra innovation

torsdag 20 maj 2010

Jobbar du i en personalsnål organisation?



När tuff konkurrens och krävande kunder driver fram effektiviseringar i företag, drabbas arbetsplatsen genom ett intensivare arbetstempo i en mer personalsnål organisation. Stressen tilltar när färre ska göra mer. När arbetsbelastningen ökar är det svårt att påverka och utöva inflytande över sitt eget arbete. Det påverkar negativt på utvecklingen både för arbetsgivaren och den anställde. Det kan uppstå en känsla av att aldrig riktigt räcka till och att ha arbetet hängande över sig.

Jobbar du med det du vill jobba med? Hur vill du jobba imorgon?

Funderar du ibland på hur du ska fortsätta i yrkeslivet, vad du egentligen vill göra och var dina drivkrafter finns. Står du inför ett val, är osäker på vilken väg du ska välja? Då kan Karriärcoachen hjälpa dig.

Vad ska du bli när du blir stor?

Unionens fanpage Hur vill du jobba imorgon? på Facebook

onsdag 19 maj 2010

Hur trivs du på jobbet?



Företagens fokus på kostnadseffektivitet leder ofta till att medarbetare upplever brist på tid, energi och engagemang. När företaget inte längre kan rationalisera genom tekniska lösningar till exempel att skaffa en snabbare dator eller bättre hjälpmedel blir nästa steg att plocka bort personer. En ”osthyvels”-metod är ett vanligt sätt att rationalisera till exempel alla enheter måste rationalisera sitt arbete med exempelvis tio procent. Effekten blir att organisationen blir oerhört sårbar om slimningen går för långt.

Slimmade organisationer ger små möjligheter till kompetensutveckling. Kompetensutveckling ska inte påverka det dagliga arbetet men samtidigt måste de anställda i högre utsträckning än tidigare ta ansvar för kompetensutvecklingen och sin anställningsbarhet i framtiden

Hur vill du jobba imorgon?

Har du testat Unionens karriärtjänster?

Unionens karriärprogram - När du vill ta nästa steg

Unionens fanpage Hur vill du jobba imorgon? på Facebook

måndag 17 maj 2010

Har du rätt kompetens för framtiden?


Att ha rätt kompetens har blivit allt viktigare. Detta har bland annat att göra med att produktionen av varor och tjänster har blivit mer kunskapsintensiv. Teknik och ökad konkurrens driver fram ett förändrat kompetensbehov på företag. I alla företag är det centralt att ha rätt kompetens för att bedriva sin verksamhet. Företag har olika sätt att lösa frågan kring ett förändrat kompetensbehov. Antingen kan företaget utveckla den befintliga personalen, anställa personal med ny kompetens, hyra in personal eller välja att samarbeta med andra för att få in den rätta kompetensen i företaget.

Har du rätt kompetens för framtiden? Hur vill du jobba imorgon?

Kolla in våra karriärtjänster!
Hur vill du jobba imorgon?
Cv-banken och rekryteringsrådgivning
Unionens karriärprogram - När du vill ta nästa steg
Unionens fanpage på Facebook

onsdag 12 maj 2010

Vad är välfärd? Är det bara sjukvård eller?

Regeringen har beslutat att inrätta ett Välfärdsutvecklingsråd. Rådet ska ge regeringen stöd i frågor som rör utveckling av välfärden med fokus att förbättra förutsättningarna för valfrihet, entreprenörskap och innovativt företagande för att uppnå ökat inflytande för medborgarna, ökad kvalitet samt fortsatt utveckling av vård- och omsorgssektorn. Det verkar som om det nyinrättade rådet, om jag ser till listan av ledamöter, endast handlar om sjukvård och tandvård. Men handlar inte välfärd om så mycket mer än vård- och omsorgssektorn?

Välfärd för mig innebär att alla i samhället garanteras en viss grundtrygghet. Grundläggande välfärdstjänster så som utbildning, sjukvård, mat och säkerhet. Det här visar att vår regering har en mycket begränsad syn på vad välfärd är.

måndag 10 maj 2010

Finns det tid att vara sjuk?

Efter att har varit krasslig från och till under några veckor känns det lite som om jobbet hänger över mig. Fler än hälften av tjänstemännen går till jobbet trots att de är sjuka. Enbart en tiondel uppger att de aldrig går till jobbet då de är sjuka.

Anledningen till detta är att man har mycket att göra eller har inbokade möten. Många jobbar hemifrån då de är sjuka. Varför man väljer att arbeta hemifrån då man är för sjuk beror på att man har mycket att göra. ”Mailboxen fortsätter att fyllas på trots att man är sjuk…”,

Nja i dagens arbetsliv finns det nog inte riktigt tid att vara sjuk.

torsdag 6 maj 2010

Börsens bäst betalda är män

I förra veckan publicerade DI en artikel om börsens bäst betalda VD:ar. Summorna är hissnande och VD:arnas lönelyft är anmärkningsvärda med tanke på den kris som Sverige har befunnit sig i. Men det är egentligen inte de extrema lönerna som får mig att hoppa till när jag läser artikeln utan listan med VD:ar. Det finns nämligen endast två kvinnor med på listan av de 57 stycken VD:ar som publiceras. Det gör mig både ledsen och förbannad. Hur är det möjligt att Sverige ligger i topp som världens mest jämställda land? Det förstår inte jag?

tisdag 4 maj 2010

Arbetsmiljön är viktigast

Igår presenterade GP en undersökning om att arbetsmiljön blir allt viktigare. Var tredje svensk, och nästan varannan ung person, anger bättre arbetsmiljö som den viktigaste arbetslivsfrågan.

Jag är inte ett dugg förvånad. De omfattande effektiviseringarna som gjorts i näringslivet och rationaliseringar som skett på arbetsplatser påverkar i stor utsträckning villkoren för dem som jobbar. Att organisationer har blivit mer personalsnåla hör jag nästan varje gång jag pratar med våra medlemmar. Trycket ökar på kostnadsanpassningar och lönsamhet. Färre skall utföra fler arbetsuppgifter och arbetsbelastningen ökar. Det är inte konstigt att arbetsmiljö är den viktigaste arbetslivsfrågan. Eller vad tycker du?