måndag 12 juli 2010

Hur vill du jobba imorgon?

Inte alls. Nu är det semester och fyra veckors ledighet. Kom ihåg att du inte behöver jobba under din semester. Det tänker inte jag göra. Däremot tycker jag du i sommar ska fundera på hur du vill jobba imorgon? Hur du vill utvecklas.

Vi ses i augusti. Trevlig sommar!

Till och med vd:arna själva är skeptiska till bonus

Fyra av fem säger sig se brister i dagens bonussystem och den vanligaste kritiken är att de styr mot alltför kortsiktiga mål. Läsa gärna hela rapporten som jag och min kollega Emma Tjärnback har skrivit.

lördag 10 juli 2010

Jämställdheten får godkänt av mig

Efter att ha räknat och räknat och räknat kan jag konstatera att alla dagar utom måndag kommer kvinnorna upp i 40 procent i panelerna. Mina misstankar om att det var männens arena var felaktiga. Men å andra sidan var det inte en enda dag som det var fler kvinnor. Det hade varit intressant att sortera i ämnesområde. Men det får bli nästa år!

Lördag: 10 kvinnor och 13 män

Vi kan konstatera att Almedalsveckan har gått mot sitt slut. 10 kvinnor och 13 män i panelerna idag.

fredag 9 juli 2010

Fredag: 159 kvinnor och 164 män

Idag fredag är det 159 kvinnor och 164 män i panelerna i Almedalen.

torsdag 8 juli 2010

Torsdag: 433 kvinnor och 576 män

Idag torsdag är det 433 kvinnor och 576 män i panelerna i Almedalen.

onsdag 7 juli 2010

Politikerlunch

Unionens politik för trygghet och jobb tyckte Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet var bra. Men de olika partierna verkar har olika lösningar på de framtida utmaningarna. Det var ett bra samtal som kretsade kring alltifrån starka kluster till anpassade utbildningar. Vi var överens om att den största utmaningen är hur vi ska få fler och bättre jobb i Sverige.

Onsdag: 528 kvinnor och 734 män

Idag onsdag så är det 528 kvinnor och 734 män som är med i paneldebatterna i Almedalen.

tisdag 6 juli 2010

Papegojornas paradis


Efter att ha varit på några seminarier inser jag att det inte är mycket nytt som sägs. Det mesta har jag faktiskt hört förut. Men det är kanske inte så konstigt. Det kanske inte är så effektivt att lansera en nyhet i ett seminarium när det finns 1400 stycken. Men det blir lite som att lyssna på papegojor när alla säger samma sak.

Innovationspolitiken en viktig pusselbit för Sverige

Som jag tidigare nämnde så är det jobb som dominerar debatten i Almedalen. Men ett område som har blommat upp från förra året är innovationer. Genom att ta vara på innovationskraften i hela samhället kan det skapas fler nya företag och jobb. Det finns många seminarium kring detta ämne. Många av förslagen är konkreta. Inte minst Unionens förslag om ett starkare näringsliv genom en bättre innovationspolitik. Vi tycker till exempel att en nationell innovationsstrategi måste tas fram. Men det är förvånansvärt tyst i valrörelsen just om innovationer. Vad kan det bero på?

Bokslut av krisen i fordonsindustrin

Ett bokslut i fordonsindustrin för att vara bättre rustad för framtiden tryckte Anette Hellgren klubbordförande på Saab Unionen på Bil Swedens seminarium igår. Nu behöver vi veta vad som gick bra och vad som gick mindre bra i de olika krisåtgärderna. Det behövs för en stark fordonsindustri i Sverige

Tisdag: 478 kvinnor och 677 män

Idag tisdag så är det 478 kvinnor och 677 män som är med i paneldebatterna i Almedalen.

måndag 5 juli 2010

Jobb dominerar Almedalsdebatten

Det finns närmare 1400 seminarierna under Almedalsveckan. Det är som säkert alla förstår svårt att hinna med alla. Men jag ska försöka bevaka några av dem. Många av dem handlar om hur vi ska få fler jobb i Sverige. Unionen tog redan för ett år sedan fram en politik för Fler och bättre jobb. Där ställer vi både krav på en mer aktiv politik men även att företagens agerande för att skapa jobb är avgörande.

Måndag: 400 kvinnor och 633 män

Idag söndag så är det 400 kvinnor och 633 män som är med i paneldebatterna i Almedalen.

söndag 4 juli 2010

Söndag: 58 kvinnor och 70 män


Idag söndag så är det 58 kvinnor och 70 män som är med i paneldebatterna i Almedalen.

lördag 3 juli 2010

Näringsministern positiv till Unionens valförslag


Centern och Unionen har liknande idéer vad gäller satsningar på framtida kompetensutveckling. Jag och Almedalsgänget träffade Maud Olofsson på Visby flygplats och passade på att lobba för Unionens fem kärnfrågor i valet. Unionen vill ha förbättrade möjligheter till kompetensutveckling. Ett förslag är att införa ett skattegynnat sparande i företagen. Vår näringsminister tycker det verkar bra. Kul! Vi fortsätter gärna diskussionen.

Almedalen – kvinnornas eller männens arena?


Efter att ha medverkat på Almedalsveckan under några år kan jag inte annat än beklaga att det är många män och lite kvinnor som finns med i de olika seminarierna. I nästan varje seminarium som jag besökte förra året var majoriteten män i panelerna. Kanske var det så att jag endast besökte seminarium med en ojämn könsfördelning. Eller kan det vara så att det är mest män som kommer till tals i Almedalen?

Hur som helst tänkte jag i år undersöka hur det ligger till med jämställdheten i de olika seminarierna. Som källa har jag programtidningen som ges ut av Gotlands media, om du vill kontrollräkna. För varje dag presenteras könsfördelningen. Och den 10 juli vet vi vilken dag som var Almedalens mest jämställda, vad gäller seminarier i alla fall.