måndag 26 april 2010

Vill du bli en kombinatör?

En kombinatör är en person som är anställd men som också driver någon form av egen näringsverksamhet som bisyssla. Fenomenet blir vanligare för varje år och har i tidningarna beskrivits som den nya trenden i arbetslivet: att kombinera ett fast jobb och trygga inkomster med självförverkligande, kreativitet och förhoppningsvis lukrativa affärsidéer. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Kan detta vara framtiden? Vad tycker du?

4 kommentarer:

  1. Det kan bli tufft för arbetsgivare att ha personal som fokuserar på två olika saker och kanske också blir det så att det fasta jobbet blir lidande. Det blir också svårare och lite orättvist för dem som inte väljer att ha "två" jobb. Dessa kollegor kommer förmodligen måsta "städa" upp, täcka upp och sköta delar av deras jobb...

    SvaraRadera
  2. Jag tror att detta kan ge mervärde.
    Man tänker nytt och får nya infallsvinklar som man tar med sig även på arbetet där man är fast anställd.
    Och troligtvis blir man en mer tillfreds och gladare medarbetare.

    SvaraRadera
  3. I min bransch (som inte hör till Unionens område) är det inte ovanligt att det är uttalat förbjudet att ha bisysslor. Det leder ofta till att man som anställd känner sig väldigt instängd och begränsad. Många säger därför upp sig för att få större frihet i egna verksamheter. Därmed förlorar många arbetsgivare mycket kompetens, och då blir lojalitetskravet kontraproduktivt. En större tolerans för kombinatörer skulle nog alla vinna på, tror jag.

    SvaraRadera
  4. Jag förstår inte vem som skall våga ?

    Jag har drivit företag jämsides med anställning.
    2008 och 2009 går jag 100% på A-skattsedel som anställd, 2011 driver jag företag 100%. När jag sedan söker A-kassa från 2012-01-01 hänvisar A-kassan till att jag skall ha A-kassa som företagare eftersom jag drivit företag 2008 och 2009 - med hela 2900:- för dom åren som intäkt. Typ 4,91 kronor om dagen. Vem vågar utsätta sig för att våga kombinera innan man drar igång sitt företag med dom reglerna ????

    Undrar Lena Dramsvik i Vallda

    SvaraRadera