tisdag 23 november 2010

Är det dags att tagga ner lite?


Många tjänstemän lägger mycket tid på jobbet. Det vill säga många jobbar över och tar med jobb hem på kvällarna. Men det verkar som att många skulle vilja tagga ner lite. Allt fler skulle vilja gå ner i arbetstid visar en ny studie. Men törs inte av rädsla för att karriären ska bli lidande. Dessutom känner vissa att man inte satsar full ut på jobbet om man jobbar deltid. Känner du igen dig?

onsdag 17 november 2010

Arbetsplatsnomader – är det framtidens tjänstemän?


Möjligheten att kunna jobba var som helst och när som helst har ökat rejält de sista tio åren. Med en bärbar dator, mobiltelefon och flextid går det lättare att göra jobbet på andra ställen. Några tar med jobbet hem. Men alltfler väljer att jobba på andra platser än på jobbet och i hemmet. Kaféer och andra offentliga miljöer håller på att bli våra arbetsplatser.

Håller vi på att bli arbetsplatsnomader? Det vill säga vandra runt som nomader till olika platser där vi slår oss ner och jobbar. Är det traditionella kontoret snart ett minne blott?

måndag 15 november 2010

Tidsfattig eller tidsrik?


Arbetstiden suddas ut alltmer. Det blir svårare att skilja mellan arbete och fritid. Kommer kanske tid bli en framtida lyx? Snart kommer vi att prata om tidsrika och tidsfattiga. Frågan är om inte tjänstemännen redan känner sig ganska tidsfattiga?

Bara för att vi får en friare arbetssituation med möjlighet att bestämma själva över när och var vi kan jobba så får vi inte mer tid. Att kunna planera sitt arbetsliv och privatliv, och få båda ”liven” att hänga ihop, är en utmaning. Många känner sig stressade. Närmare 30 procent av tjänstemännen använder tid från sin ledighet någon gång i veckan och 12 procent gör det dagligen.

Jag tror nog många redan idag känner sig tidsfattiga. Men jag hoppas att arbetet gör deras liv rikare.

Läs mer hur Unionen kan hjälpa dig!

fredag 12 november 2010

En ledarstil som vågar ta risker är viktigt för innovationskraften


Det är klimatet på en arbetsplats som stimulerar människor till nytänkande och initiativ. Klimatet på en arbetsplats eller i en organisation formas i samspel mellan människor, uppgifter och i formerna för styrning och ledning. Här spelar ledarskapet en stor roll för att uppnå ett kreativt klimat. Det är då beklämmande att inte cheferna själva tror på sin innovationsförmåga. I min rapport Att jobba som chef – en temperaturmätning av svenskt ledarskap svarar ungefär en femtedel av cheferna att de vågar pröva nya idéer även om resultatet är ovisst och uppger att de kontinuerligt utvecklar arbetssättet. Mindre än en tredjedel får stöd och uppmuntran att komma med nya idéer.

Jag tror det behövs en ledarstil som i hög grad stödjer förnyelse. Det gäller som chef att ha modet att ta vissa risker och att samtidigt vara tydlig med mål och riktning. Ledaren ska vara öppen för nya idéer och stimulera ett kreativt klimat, samtidigt som han eller hon måste ha regler och system för att leverera.

onsdag 3 november 2010

Det är lättare att ta med jobbet hem än hemmet till jobbet!


När jobbet blir ett fritids är rubriken på en artikel i DN idag. På höstlovet får många barn följa med föräldrarna till jobbet. Många arbetsgivare är positiva till detta. Det verkar också som att många arbetsgivare är positiva till att man tar med jobb hem. Tjänstemännen jobbar i stor utsträckning på sin fritid. Det är nog betydligt vanligare än att ta med barnen till jobbet.

Så frågan är om barnen tycker det är lika roligt att följa med föräldrarna till jobbet som när föräldrarna tar hem jobbet på kvällen?