fredag 30 april 2010

Politikers okunskap hotar framtidens jobb


Sverige riskerar att gå miste om möjligheten att snabbare ta sig ur lågkonjunkturen och möjligheten att skapa nya jobb. Bristen på kunskap hos politiker om hur tjänstesektor och industri hänger ihop och var de framtida jobben skapas är allvarlig. Den riskerar att få konsekvenser för tillväxten och jobbskapandet under en lång tid framöver.

En stark industri betyder inte att andra näringar inte kan växa och utvecklas. Det är det dags att inse att det är ur industrin som stora delar av tjänstesektorn får sin näring.

Läs hela debatten på Sourze.

onsdag 28 april 2010

”Det går bra nu”

”Det går bra nu” som rapartisten Petter brukar sjunga. Eller i alla fall bättre. En dryg månad efter att avtalet med Teknikarbetsgivarna är tecknat kan vi nu se kvartalsrapporterna i de större verkstadsföretagen rulla in för det första kvartalet. Och det är nu Unionen kan säga. "Vad va det vi sa”. Redan i december i år kunde Unionen konstatera att det inte såg så illa ut som arbetsgivarna ville påskina. Till och med småföretagen ser ljust på framtiden idag.

Jag tycker det är kul att det går bra och att flera bolag planerar att nyanställa. Det som är svårt att förstå är att det går så mycket bättre nu än vad det gjorde för en månad sen. Eller var det bara bluff från arbetsgivarnas sida?

måndag 26 april 2010

Vill du bli en kombinatör?

En kombinatör är en person som är anställd men som också driver någon form av egen näringsverksamhet som bisyssla. Fenomenet blir vanligare för varje år och har i tidningarna beskrivits som den nya trenden i arbetslivet: att kombinera ett fast jobb och trygga inkomster med självförverkligande, kreativitet och förhoppningsvis lukrativa affärsidéer. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Kan detta vara framtiden? Vad tycker du?

torsdag 22 april 2010

Vi behöver veta vad vi ska göra och hur vi ska göra


Har du någon gång fått en arbetsuppgift som är svår att veta hur du ska göra? Du vet vad du ska göra men inte hur du ska göra den.

I helgen köpte jag en pall på IKEA som jag på typiskt IKEA-vis skulle sätta ihop. Det var lite som när jag får en arbetsuppgift som jag vet vad det ska bli i slutändan men inte hur jag ska göra den. Det är då instruktioner och rutiner behövs för att veta hur arbetsuppgiften ska lösas.

Läs hela blogginlägget här.

onsdag 21 april 2010

Jobbar du också på ett nöjesfält?

Snart slår nöjesfälten upp sina portar för säsongen. När jag var liten vill jag alltid att det skulle gå undan och ju mer det pirrade i magen desto bättre. Men varför ska jag betala för det nu, när jag i vuxen ålder kan åka karusell hela arbetsåret. Internationella arbetsplatser liknar alltmer nöjesfält, och blir rörigare och snurrigare.

Läs hela blogginlägget här.

måndag 19 april 2010

Dags att tänka på Beach 2010?

Vem jobbar inte på sina extrakilo? Och vem har inte hört talas om Atkins-, GI- eller stenåldersmetoden. Eller kanske lite mer drastiska åtgärder som ”extrem makeover” som går ut på att skära bort något som inte passar in. Jag kan inte hjälpa att se liknelsen med att många företagsledningar har anammat den senare metoden. Att ta fram kniven och skära bort lite i organisationen. Inte för att ”extrem makeover” är ett alternativ för mig, men konceptet känns igen.

Denna vecka gästbloggar jag på Du&jobbet. Läs hela blogginlägget här.

torsdag 15 april 2010

Är det ok att göra privata saker på jobbet?


De vanligaste privata sakerna vi gör på jobbet är boka läkartid, har kontakt med familjen, pratar privat med kollegor, besöker läkare, surfar på nätet, lyssnar på musik, har kontakt med vänner, uträttar ärenden, bokar biljetter och läser böcker och tidningar. Det är tidningen Du&jobbet som har gjort en undersökning bland 3000 personer om vilka privatsaker man gör på arbetstid.

När gränserna mellan privatliv och arbetsliv alltmer flyter ihop så är det kanske inte så konstigt att en del privata ärenden utförs på arbetstid. Särskilt inte när en del arbetsärenden utförs på fritiden. Eller?

tisdag 13 april 2010

Vem ska man bli kompis med på facebook?

Sociala medier blir allt vanligare i våra liv. Dessutom flyter gränserna på vad vi gör på jobbet och privat alltmer ihop. Jag brukar varje dag gå in på facebook och kolla av om något har hänt. Det är kul att se vad mina vänner är gjort, och har för tankar och funderingar. Ofta kommer tankar på jobbet upp. Det finns många som använder facebook för att berätta hur de mår och vad de tänker på. En vän berättade för mig att hennes chef varje vecka skrev ”äntligen fredag”. Detta kan ju givetvis tolkas på olika sätt. Men vad sänder det för signaler till de vänner som chefen har?

Är det då ok att vara vän med chefen? Vad svarar man när chefen vill bli kompis och man inte själv är så sugen på det? Vem ska man adda och dissa på facebook?

onsdag 7 april 2010

Unga vill inte bli som sina föräldrar

Enligt TRR tidningen har ungdomar höga krav på arbetslivet. De vill ha roligt på jobbet, en bra chef och trevliga arbetskollegor av båda könen. De vill ha utmaningar i jobbet annars byter de jobb. Men de vill ha tydliga gränser mellan arbete och fritid och de vill inte ta med sig jobb hem. Är detta ett resultat av att de har sett sina föräldrar jobba på kvällarna?

Att unga ställer krav på arbetslivet är bra. Dessutom verkar de ha en sund inställning till gränserna mellan arbete och fritid.

måndag 5 april 2010

Behöver vi coachas i egentid?

Tid är för många en bristvara. Det finns arbetstid, privattid, mammatid, pappatid, fritid och så finns det egentid. Det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Men behöver vi verkligen en coach som coachar oss i vår egentid? Tydligen är det så enligt en artikel i Sydsvenskan. Men har vi verkligen tid att gå till "egentidscoacher"?