Jag blir inte klok på intervjun med Michael Treschow i dagens DN om vd-löner. I en mysintervju förklarar han att varje fall är unikt vad gäller ersättning till vd. En styrelse vill aldrig betala för mycket men den vill ha den bästa personen. Han anser att det skickar fel signaler internt om en styrelse inte tar den bästa för att han (som det oftast är) eller hon är för dyr. Treschow verkar dock inte ha funderat på vilka signaler det sänder externt med skyhöga vd-löner.
På frågan om direktörerna kommit och klagat att de ligger sämre till lönemässigt än någon av de andra toppcheferna, svarar Treschow: -Ja, att inte ha en rättvis ersättning kan vara demotiverande. Det har han ju helt rätt i. Frågan är då hur motiverande de anställda på ett företag blir av sina lönepåslag och hur rättvisa de tycker att de är.
Men det finns en sak som jag och Treschow är överens om, vi uppskattar båda den svenska modellen.
måndag 24 januari 2011
torsdag 20 januari 2011
Kan du överlåta arbetsuppgifter till någon annan?
Att tjänstemännen är tillgängliga utöver sin ordinarie arbetstid beror delvis på att det är svårt att överlåta arbetsuppgifter till någon annan. På frågan om tjänstemännen kan överlåta arbetsuppgifter till någon eller några kollegor om man får problem eller har för mycket att göra är det cirka 40 procent instämmer inte alls eller delvis inte i att de kan göra det. Att jobbet inte blir gjort när man är sjuk eller har för mycket att göra kan leda till stress och sjuknärvaro på arbetsplatserna.
Hur har du det? Jobbar du när du är sjuk?
Etiketter:
arbetsbelastning,
arbetstid,
stress,
tillgänglig
måndag 10 januari 2011
Arbetet mer än bara ett kneg
För många är arbetet en arena för att förverkliga sig själv. Där kan man pröva sina idéer och sin förmåga, uppleva både individualism och samhörighet. Arbetet är en viktig del av människors liv och vi vill må bra på vårt arbete och av vårt arbete. Är det kanske därför som tjänstemännen använder tid från sin fritid i stor utsträckning? Det är viktigt att hitta en balans mellan privatliv och arbetsliv. Så att inte det ”ena” livet går ut över det ”andra”. Framförallt är det ofta privatlivet som blir lidande. Hur är det för dig? Är arbetet mer än bara ett kneg?
Läs mer i rapporten ”Är gränsen nådd – en temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation".
Läs mer i rapporten ”Är gränsen nådd – en temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation".
Etiketter:
arbetstid,
balans i livet,
gränslöst arbete
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)